OMILJENI RECEPTI


Karamelizirane kruške i naranče u umaku od crvenog grejpa s jogurtom od chia sjemenki i meda

prosinac 8, 2017





Sastojci:za 2 osobe
1. 1 kruška 2.  1 naranča 3.  1/2 crvenog grejpa 4. 2 dcl jogurta 5. žličica chia sjemenki 6. 1 žlica meda 7. 50 g putra 8. čep ruma



Priprema:

Na ploške narezati kruške i naranče, a zatim karamelizirati šećer. Pred kraj karamelizacije dodati putar, sok od crvenog grejpa  i kruške. Pustiti kruške da malo omekšaju, ali ne previše te dodati čep ruma i flambirati kruške, može i bez flambiranja. Nakon toga dodati naranče i potopiti ih u gusti umak te vrlo brzo ih servirati.Servirao sam ih u modl i to plošku kruške, plošku naranče i tako sam slagao do vrha modla. Prije toga sam napravio smjesu jogurta, meda i chia sjemenki i pustio 15 minuta da se chia malo razgradi u hladnjaku. Sve sam na kraju polio s umakom od crvenog grejpa, a zatim s jogurtom.Još jedan fantastičan desert, a gotov u 15 minuta.


 

KAJGANA A LA RAMSAY



studeni 4, 2017


Sastojci 

4 jaja
10 dkg dalmatinske pancete
2 žlice vrhnja ili mirelama
sol
biber
1 žlica lanenog ulja
1 čili papričica
1 češnjak
1 žličica maslinovog ulja
2 tosta

Priprema 

Do sada sam kajganu spremao kao i većina ljudi, razmutiš jaja i proliješ po tavi, prije još  staviš sol i biber te samo miješaš dok se jaja ne ispeku, odnosno dok se ne stvrdnu. Ali tu je kvaka, ne smijemo 

jaja prije soliti ni biberiti, ne smijemo držati cijelo vrijeme na vatri, već malo na vatri pa malo s vatre. Pošto je tava još vruća, kada se makne s vatre jaja se još uvijek peku i tako nekoliko puta uz miješanje. Pred kraj sol i biber, a na kraju žlicu vrhnja ili mirelama da se dobije onaj Fluffy. 

Nakon toga tostirati kruh, namazati s češnjakom i maslinovim uljem te premazati s jajima kruh.
A prvo sam na  lanenom ulju prodinstao čili papričice i dalmatinsku pancetu narezanu na sitno s kožicom, ali kožicu posebno tako da bude krispi. Sve sam pomiješao i dobio vrhunsku kajganu, kakvu do sada nisam jeo. 

Ako još uvijek mislite da je kajgana samo kajgana, probajte ovaj Ramsay način i siguran sam da će i za vas biti "kajgana i nešto više".


TART OD JABUKE

studeni 11, 2017

















Tart radim tako da lisnato tijesto razrežem na četiri djela, svaki premažem na krajevima s izmućkanim jajetom i malo vode. Zatim napravim mix smeđeg šećera i cimeta te posipam sredinu. 



Nakon toga narežem 1 jabuku, Greeny Smith po mogućnosti jer bolje paše uz slatkasti sirup a, i tvrđa je pa se dobro sljubljuju kiselkasta jabuka sa slatkim sirupom. Svaki paketić zamotam na vrhovima da dobijem izgled lađice, sredina je otvorena. U sredinu stavim komadić putra, margarina, svejedno, što mi se nađe prvo pod rukom i još malo smjese smeđeg šećera i cimeta, a za kraj listiće badema.

Oni daju posebnu notu kad su pečeni, što s mirisom, hrskavošću i fantastičnim okusom. Pećnicu zagrijem na 200 stupnjeva C i pustim da se peče točno 15 minuta  ni više ni manje. Naravno, ovisi sve o pećnici, tako da kod nekog može biti minutu  više, minutu manje.

Dok se Tart peče imam vremena da sve pospremim i da napravim umak za Tart. Po meni je umak kraljica tog deserta.

Moja jela su uvijek pripremljena za dvoje jer jedemo ih supruga i ja.

Priprema umaka

U posudu stavim 4 žlice smeđeg šećera i dvije žlice vode, samo da popuni dno i pustim da se šećer otapa i karamelizira, bez miješanja, samo protresti. James Bond način! 

Kada se šećer počeo topiti ulijem jedan čep ruma, vanilijin ekstrakt i iscijedim pola limuna ili  naranče, koja je bolja, manje kisela. Kada se počeo stvarati sirup onda povremeno miješam i mičem s vatre. Pred kraj stavim meda i komadić putra. Kada sirup dobije lijepu smeđu boju i postane sirupast, umak je gotov.
Kada je gotov Tart ostavim tri minute da odmori jer je jako vruć, zatim ga stavljam na tanjur. Šećerim sa štaub šećerom i polijevam sirupom.


Desert za prste polizat



SALATA S MOZZARELOM I VRHNJEM

studeni 16, 2017

Salata s mozzarellom i vrhnjem

Sastojci
1 mozzarella 125 g
1 vrhnje
10 dkg pancete
sol
biber
čili prah
crvena paprika
bosiljak
maslinovo ulje
limun

Priprema


Na tanjur izrezanu mozzarellu poslagati u krug. premazati s vrhnjem i malo pokapati s maslinovim uljem i limunom. Zatim posipati crvenu papriku, čili prah, bosiljak i pečenu pancetu sitno isjeckanu te sve još jednom malo jače pokapati s maslinovim uljem i limunom.
Prepeći tost i poslužiti uz ovu laganu salatu

Salata s mozzarellom i vrhnjem
Još jedna salata gotova u 5 minuta, a ne 15.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

NEDJELJNI SMOOTHIE

SMETA LI NAS NAPLATA KUVERA?