Postovi

Prikazuju se postovi od prosinca 3, 2017

VOLITE KINESKU KUHINJU?

Slika
Volite kinesku kuhinju? Ako je odgovor potvrdan onda je ovo članak za vas, a ako nije opet pročitajte možda zavolite. Svi ćemo se složiti da je kineska kuhinja nešto posebno, čak i vi koji ne volite kinesku kuhinju, koji je ne preferirate, koji se zgražate kada vidite što sve Kinezi su u stanju spremiti i ponuditi kao jelo, ipak morate priznati da je u kineskoj kuhinji prisutna neka doza mistićnosti. U samoj pripremi hrane gdje je bezbroj načina, a uglavnom jedna posuda - wok . Kolorit namirnica je fantastičan. Naravno, Kinezi vole šarenilo tako im i hrana izgleda, ali je sve skladno razmješteno na tanjuru, a okusi koji se prožimaju doslovce su za mene božanstveni.  Kineska kuhinja vodi računa o svemu, ne samo da je hrana ukusna ili da lijepo izgleda na tanjuru, već izuzetnu pažnju Kinezi posvećuju hranjivosti namirnica koje koriste. One su pažljivo birane kako bi se poklapala hranjivost i kvaliteta namirnica. Meso s povrćem, kombinacija s voćem, razne juhe , od peraje morsk

SMETA LI NAS NAPLATA KUVERA?

Slika
Vjerovali ili ne kuver je nešto što nas istinski smeta, a ipak ne želimo pričati o tome. Tu i tamo se zna naći pokoji tekst, koji uglavnom obrađuje povijest kuvera, ali ono esencijalno pitanje izostavlja se ili samo površinski dotakne.  Činjenica je da naplata kuvera u restoranima velika nepravda spram gosta, no nametnuta kao tema ipak nije dostigla onu kritičnu masu nezadovoljnika koji bi pokrenuli istinsku lavinu nezadovoljstva. Kao da je to neka tabu tema? Moramo li se ustručavati za svoje novce?  Ja sam također jedan od mnogih nezadovoljnika naplatom kuvera u restoranima i želim progovoriti na ovaj način, a bome ne šutim ni u restoranu. Mogu razumjeti da ugostitelji ponude kuver pa ako hoćeš prezalogajiti prije glavnog jela, to je u redu, no da ga naplate, a gost nije ni okusio kuver, to svakako nije u redu. Naravno, naslušao sam se gazda restorana pravdajući kuver, ali ni jedan me nije mogao uvjeriti, a ni argumentirati opravdanost i naplatu kuvera, ako ga gost ne želi.

KAJGANA A LA RAMSAY

Slika
Hrskavi brusketi i kremasta kajgana a la Ramsay, doručak za Bogove!  Danas sam napravio nešto savršeno. Dobro, možda ne baš tako savršeno, ali za mene početnika to je bio veliki uspjeh. Stari ljudi su davno rekli učimo dok smo živi i to je stvarno istina jer svaki trud se jednom isplati. Brusketi nisu problem, ali kajgana ? Ako uložimo maksimum napora i imamo u daljini svoj cilj onda će se sav taj uloženi trud sigurno vratiti. No, kada pomisliš da si napredovao u nečem, da si savladao neke osnovne tehnike, a onda doznaš da si sve te godine radio krivo. Naravno, nije to ništa loše, dapače naučio sam nešto što ću primjenjivati jako, jako dugo, ali mi je ipak žao jer sam mogao sve to naučiti puno ranije. Naime, danas sam napravio svoju najbolju,kajganu do sada, a hvala Bogu na YouTube pa nam je cijeli,svijet dostupan ko na dlanu jer dovoljno, je bilo pogledati video Gordona Ramsaya kako ući svoje kandidate u Masterchefu na koji način napraviti vrhunsku kajganu. To je i prvi z